Wat zeggen anderen over mij?

Nu toch eindelijk wat meer reviews op mijn site. De reviews gaan over:
– de 8-weekse mindfulnesstraining
– het vervolg: Ja-zeggen tegen jezelf
– familie- en organisatieopstellingen


Maartje van der Veen over haar ervaring met het traject JA-zeggen tegen jezelf – juni ‘22
Het traject ‘Ja zeggen tegen jezelf’ zit ontzettend goed in elkaar en is een mooie combinatie van voelen en denken. Karin is een ontzettend fijne coach die heel goed verbanden ziet. Ook kan ze goed de vinger op de zere plek leggen. En je daarna gelukkig verder helpen met praktische handvatten en inzichten. Tussen de coachingsessies door ga je zelf vrijwel dagelijks aan de slag met allerlei opdrachten. Op deze wijze voeg je bepaalde nieuwe gewoonten toe aan je leven. En leer je je bewust te zijn van wat er in je omgaat. Door deze nieuwe gewoonten, heb je ook na het traject profijt van alles wat je hebt geleerd.

Toen ik startte aan het traject was ik vooral nieuwsgierig naar de losse onderdelen van het traject, zoals de ‘Ikken’ en de familieopstelling. Ik had nooit verwacht dat ik op zoveel vlakken zoveel zou inzicht zou krijgen. Mijn belangrijkste inzicht is dat ik veel energie krijg van pionieren. En dat ik daar goed in ben. Ik vond het best opmerkelijk dat dit inzicht nooit eerder naar boven was gekomen. Immers staat de vraag ‘Waar ben je goed in?’ toch vrij vaak centraal in  workshops, evaluatiegesprekken of teamsessies. Maar juist door de methode van Karin kwam dit inzicht opeens wel omhoog. En viel er een heleboel op zijn plek. Ik ben momenteel bezig om mijn werk weer zo in te richten dat er weer ruimte is voor dat pionieren.

Het mooiste vind ik dat ik nog altijd regelmatig profijt heb van wat ik dankzij Karin heb geleerd. Dan realiseer ik bijvoorbeeld dat mijn gedachten met me op de loop gaan. Of bedenk ik me opeens dat ik me ergens helemaal niet goed bij voel. Dat soort zelfinzicht én manieren om daar dan mee om te gaan zijn voor mij echt goud waard. Het geeft ontzettend veel rust en acceptatie.

Petra Hemelaar over haar ervaring met het traject JA-zeggen tegen jezelf – mei ‘21
Het was een broodnodige her-ontdekkingsreis naar mezelf. Ik had een moeilijke tijd achter de rug, waarin ik in angst leefde, want verloor de controle. Ik zorgde niet voor mezelf, was aan het overleven en daardoor verkrampt. De training bracht me terug naar mezelf: het was een hernieuwde kennismaking. Ik begon mijn lichaam weer te voelen, ging mijn zintuigen weer gebruiken en leerde al mijn “ikken” weer kennen en ik heb ze opnieuw gerangschikt. Ook besefte ik dat ik toch echt zelf aan het roer van mijn eigen leven sta.

Verder leerde ik die kanten van me kennen die minder leuk zijn en die ik vaak ontwijk. En aandacht te geven aan negatieve emoties. Dat vertelde me veel over mezelf. Ook leerde ik de plaats in mijn familie kennen, hetgeen helderheid verschaft over hoe ik me verhoud tot mijn familieleden. Deze hele reis ging in 8 stappen en elke stap bracht me automatisch naar de volgende stap.

Dit alles resulteerde in een moodboard waarnaar ik nu dagelijks naar kijk en wat me helpt op mijn ingeslagen nieuwe pad. Dit en een toolbox van mooie teksten, meditaties en tijd voor mezelf nemen, zorgen ervoor dat ik goed in contact blijf met mezelf. Ik weet beter wat ik voel en weet zodoende beter wat ik nodig heb.

Karin heeft dit coachingstraject ontwikkeld op basis van al haar kennis en jarenlange ervaring. Het traject is daarom een mooie vervolg op de 8-weekse mindfullness training. Met haar luistervaardigheden, integriteit en levenservaring kon ik me geen betere coach wensen. Ik had dit coachingstraject dan ook voor geen goud willen missen. Dank je wel, Karin!

Ester over haar familie-opstelling – juli ‘22
Wat heb ik een waardevolle en bijzondere privé opstelling gehad met Karin! Ik voelde me veilig en vertrouwd bij haar en ze heeft me op een hele fijne manier meegenomen in de familieopstelling. Het heeft me veel inzichten gegeven waar ik weer mee verder kan. Het heeft mij patronen laten zien waar ik me niet bewust van was. 

Karin is een hele warme en geduldige vrouw die je op een liefdevolle manier meeneemt in de opstelling. Maar ook met een oprechte kritische blik open blijft staan voor alles wat er zich aandient. Ze durft je te confronteren met soms pijnlijke patronen waar je normaal voor zou weglopen. Haar professionele houding en haar warme karakter zorgen ervoor dat je jezelf durft open te stellen. Lieve Karin, dank je wel voor deze bijzondere opstelling! Ik kom zeker terug.

Sietske, Joyce, Wendy over mindfulness bij het Noordwest-ziekenhuis
Sinds 2017 geef ik mindfulness bij het NWZ. Onderstaand artikel dateert van juni ’22.

Mindfulness bij het Noordwest: een aanrader
Ga je te gehaast door het leven? Ben je te streng is voor jezelf en kun je wel wat ontspanning gebruiken? Volgens collega Sietske moet je dan echt de 8-weekse mindfulnesstraining bij het Noordwest volgen. “Het leven gaat al zo snel, daar wil je alles uithalen. Dus zet de automatische piloot uit en word je bewuster van al het moois om je heen. Dat ga je leren, zien en voelen bij Karin.’ 

Karin Hoens is mindfulnesstrainer bij het Noordwest. In het najaar staan er weer twee 8-weekse trainingen gepland waaraan je kunt meedoen. Nieuwsgierig wat je collega’s ervan vinden? Of wil je meer informatie? Lees dan hieronder verder.

Mindfulness bij het Noordwest: een aanrader
Sinds 2017 geeft Karin Hoens 8-weekse mindfulnesstrainingen bij het Noordwest. We vroegen ons af hoe het met Karin gaat en vooral ook hoe de deelnemers de training ervaren.  

Karin: ‘Ik vind het nog steeds heerlijk om de trainingen te geven. Jullie hebben een prachtig vak én het is vaak erg stressvol. Ik vind het heel fijn om deelnemers te leren dat ze hier zelf iets aan kunnen doen. Dat zorgt voor meer rust en energie en dat is voor iedereen fijn.’ 

Karin vroeg een aantal deelnemers naar hun ervaring met mindfulness. Allerdrie waren ze voorafgaand aan de training nogal sceptisch: de één dacht dat ze er te praktijkgericht voor was, de ander omschrijft zichzelf als nuchter en een ander zei dat ze dacht dat ze zichzelf wel kon veranderen en met een beetje yoga wel wat relaxter kon worden. Na het zoveelste stressmoment schreef ze zich toch in en is daar achteraf heel blij mee. Karin: ‘Dat nuchtere herken ik en vind ik juist leuk. Ik laat mensen graag zien dat mindfulness niet zweverig is, maar dat je het juist heel concreet kunt toepassen in je dagelijkse leven’. Dat dat inderdaad zo is, bewijzen de reacties hieronder. 

Stress is een keuze
Sietske vertelt: “Ik kwam meteen in een warm bad terecht met leuke collega’s die ik nog niet kende en Karin als rustig baken met haar fijne stem. De belangrijkste les die ik van Karin heb geleerd is dat stress een keuze is. Ik weet nu wat stress bij mij veroorzaakt en kan nu bewust de opties afwegen en dan een keuze maken. Eigenlijk is de stress dan al grotendeels verdwenen.
Ik ben rustiger geworden zowel op het werk als thuis. Het viel mijn leidinggevende ook al meteen op. Ik neem meer tijd voor mezelf en ben minder streng voor mijzelf. Dat maakt mij een leukere, rustigere, vrolijkere collega, echtgenote en moeder. 
Ik raad iedereen die te gehaast door het leven gaat, te streng is voor zichzelf en wel wat ontspanning kan gebruiken deze training aan. Het leven gaat al zo snel, daar wil je alles uithalen. Dus zet de automatische piloot uit en word je bewuster van al het moois om je heen. Dat ga je leren, zien en voelen bij Karin!’

Beslissingen met hoofd en hart
Joyce deed mee omdat ze wist dat ze iets in haar huidige drukke leven moest gaan aanpassen. De balans in studie, werk en gezin met 2 kleine kinderen kwam met onverwachte privéomstandigheden en Corona erg in het nauw. Joyce: ‘Karin heeft mij geleerd om af en toe stil te staan, te reflecteren op wat er om me heen gebeurt en hoe ik daarop reageer. Het heeft mij sterker gemaakt in het nemen van beslissingen waar ik met hoofd en hart achter sta. Ook ben liever voor mezelf en hiermee ook leuker voor anderen geworden. De drukte blijft, maar ik geniet meer en dat geeft mij de energie om door te gaan. En hoe fijn is het dat je deze cursus via je werkgever kan volgen’. 

We kwamen allemaal met hetzelfde doel
Wendy: ‘De gesprekken waren fijn. Open. Kwetsbaar. Heerlijk om naar Karin te luisteren. Zij kan op een boeiende, niet zweverige manier vertellen. En ik herkende veel van wat medecursisten vertelden omdat we állemaal met die patiënten te maken hebben en met diezelfde werkdruk of roosteroproepen. We kwamen allemaal met hetzelfde doel: niet om te klagen, maar om even pas op de plaats te maken. 
Ik kijk nu anders naar dingen. Ik kan het niet goed uitleggen. Ik maak me nu minder druk om dingen waar ik geen invloed op kan uitoefenen. Als ik er niets mee kan, wil of moet. Ik weet ook beter hoe en waarom ik in situaties reageer. Ook luister ik regelmatig nog een meditatie en ik loop vaker een  rondje buiten. Even niets.

Nancy locatiemanager Korein Kinderplein over haar natuuropstelling – 2019
Karin is nieuwsgierig. En hoe. Ze brengt je in beweging. Letterlijk. Karin nam mij mee op een natuurreis in de duinen. Sinds kort ben ik locatiemanager en ik had wat vragen over mijn nieuwe rol. Karin luisterde, haar vragen gaven mij inzichten. Steeds was ze met haar volle aandacht bij mij.
Bijna ongemerkt kwamen we in een natuuropstelling terecht. ‘Wat als die boom je team is, welke plek zou je dan kiezen?’ Ik ging boom in, op, voor, en achter. Ik ontdekte en ervoer plekken die heftig waren. Sommige plekken deden mij niks. Deze boom, deze reis, werd de metafoor van mijn vraag. 
Na de wandeling heb ik mijn ontwikkelplan getekend. Karin noemt dat ‘business mapping’. Ik weet nu hoe ik mijn plek kan innemen en regie kan pakken. Ik kan vol vertrouwen verder. Deze magische reis met Karin had ik niet willen missen.

Ied, Judith & anoniem over hun ervaring met mindfulness op de Willibrordschool
Tussen 2015-2019 heb ik mindfulness gegeven op de Willibrordschool.

Ied

Ik vond de mindfulnesstraining, zeker in het begin, niet gemakkelijk. Ik liep vrij snel tegen mezelf aan en tegen de samenstelling van de groep – met leidinggevenden. Fijn was dat ik Karin tussentijds kon bellen om dit te bespreken. Ze nam alle tijd en gaf aan dat het ook prima is om dan even een stapje terug te doen. Dat werkte inderdaad beter voor mij. Uiteindelijk heb ik veel aan de training gehad. Ik ben rustiger in de klas en naar mijn collega’s. Ik voel ook dat ik beter contact met mijn leidinggevenden heb gekregen, het voelt meer ontspannen en er is meer persoonlijk contact. Dus dat is een fijne bijkomstigheid naast mijn persoonlijke groei.

 Judith
Ik vond de mindfulnesstraining geweldig.  Ik zit 12 jaar in het onderwijs en ik vroeg me echt af hoe ik mijn pensioen moest halen. Na het werk had ik geen energie meer over en ik sliep slecht. Vanaf het begin vond ik het heerlijk om te mediteren. De stilte, de rust. Ik zag wel dat de anderen hier soms mee worstelden, maar dat gold niet voor mij. Al vrij snel merkte ik dat ik beter ging slapen en weer energie kreeg. Dat was zo ontzettend fijn.  Vanaf januari ga ik een extra dag werken. Daar heb ik nu ook de energie voor. Ik weet zeker dat ik dit nooit meer los laat. Karin hielp me hierbij door haar rustige uitstraling en de prettige gesprekken tijdens de training. Ik vond het heel inspirerend om over van alles na te denken en de dingen op van een andere, meer positieve manier te bekijken. Ook vond ik het fijn om dit met deze groep collega’s samen te ervaren.  Voor mij kwam de mindfulnesstraining op het juiste moment in mijn leven!

Leerkracht die anoniem wil blijven
De training startte toen ik na een burn out weer terug op school kwam. Precies het goede moment. Karin heeft me laten voelen dat ik naar mijn gevoel kan gaan zonder er een oordeel aan te geven. Het er te laten zijn. Bewuster te leven in het nu. Mindfulness helpt me enorm in mijn proces: om echt te voelen wat er speelt en als het teveel wordt een stapje terug te doen. Als ik niet mediteer val ik snel terug in de snelheid die ik had. Het geeft me houvast, rust en helderheid. Wat ik ook heel fijn vind is dat het contact met collega’s en leidinggevenden sinds de training voor mij prettiger is, opener. Eigenlijk is de hele sfeer op school verandert.  

Dank allemaal. Fijn dat jullie de moeite hebben genomen wat over mij en de training of opstelling te schrijven. Dit helpt anderen weer om een goede keuze te maken in hun eigen proces.