Mindful Monday 8 – Hou je jezelf gegijzeld of kies je voor vrijheid?

Waarom mensen mindfulness gaan doen

Perfectionisme. Controle. Groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dingen opleggen aan anderen. Piekeren. Over alles. Alle ballen in de lucht houden. Chaos in het hoofd. Slecht slapen. Zichzelf vergeten. Lichamelijke klachten. Rug, hoofd, nek, schouders, heupen. Name it. Altijd ‘aan’ staan. Negatieve gedachten. Paniekaanvallen. Overprikkeling. Onzekerheid. Privé-werk uit balans. Invulling werk tot pensioen. Opgejaagd. Zorgen voor anderen: zieke vader, partner met burn out, demente moeder. En vaak: een combinatie hiervan. 

Hoe het hun leven bepaalt
Hun klachten zitten hen in de weg op hun werk. En privé.
Gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties proberen ze weg te duwen. 
Geen aandacht aan te besteden.
Intussen worden ze erdoor ‘gegijzeld’.
Hun hoofd draait overuren.
Stress beheerst een groot deel van hun leven. 

Wat mensen zeggen na een mindfulnesstraining
Ik heb meer rust. Ik heb meer energie. Ik ben bewuster. Ik hang vaker achterover. Ik ben relaxter naar de kinderen (collega’s komen ook vaak langs). Ik pieker minder. Het zinnetje’ gedachten zijn geen feiten’ vergeet ik nooit meer. Ik hoef mezelf dus niet zo serieus te nemen. Ik reageer niet meer overal op. Ik kan vaker de controle loslaten. Ik heb meer begrip voor mijn moeder (of anderen). De 3-minuten-ademruimte helpt me echt om tot rust te komen. Ik leg de lat nu minder hoog. Ik weet nu dat heel veel niet mijn business is. Als ik liever ben voor mezelf, ben ik leuker voor anderen. Ik weet nu hoe ik makkelijker dingen kan loslaten. Ik neem meer tijd voor mezelf. Ik luister beter naar mijn lichaam. Ik loop sneller weg als het even niet goed gaat. Ik geniet meer. Ik weet hoe ik mezelf tot rust kan brengen. Ik heb geleerd dat ik bewustzijn heb. Ik kan zelf keuzes maken. En ook hier vaak: een combinatie hiervan. 


Hoe het hun leven bepaalt
Hun klachten bepalen niet langer hun werk. Of privé. 
Gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties duwen ze niet weg. 
Ze besteden er juist aandacht aan.
Ze worden er niet langer door ‘gegijzeld’.
Ze zetten hun hoofd én lichaam in.
En maken bewuste keuzes vanuit rust.

En dan?
Dan komt er ruimte.
Ruimte voor de mooie kanten die er ook zijn.
Ruimte voor de mensen om hen heen.
Ruimte om hun kwaliteiten maximaal in te zetten.
Ruimte om de beste versie van zichzelf te zijn. 

Het allermooiste is: iedereen kan dit leren. 
Kies maar: hou je jezelf gegijzeld of kies je voor vrijheid?